Föräldrarna som försäljare, och köpare

Alla som har barn, som idrottar och speciellt inom lagidrott, vet att det kostar. Det är till största delen pengar från den egna fickan som gör det möjligt att laget har en plan att träna på, att det finns tränare, att det går att åka på turneringar och att man har spelarutrustning. Alla de där pengarna behöver komma någonstans ifrån och det är inte omöjligt att lagets lagledning tillsammans med övriga föräldrar beslutar sig för att samla in pengar till lagets kassa. Det här betyder väldigt ofta att man beslutar sig för att sälja något.

Det här att sälja något är symptomatiskt för mockarute-ekonomin. Dvs föräldrar engagerar sig för att sälja något och ganska ofta i slutändan också själv köpa något. Produktvariationen är stor men till det vanliga hör wc-papper, tvättmedel, vitaminer, ljus, godis, kakor, julblommor, julgranar.  Kolla in följande webb-platser för uppslag: skolkassan, kansallistukku, och laget. Speciellt den här sista har en ganska bra förteckning på främst svenska företag som gärna erbjuder föreningar olika produkter till försäljning.

Utmaningarna med alla de här produktförsäljningskampanjerna kan väl enklast sammanfattas i fyra olika kategorier: intäkt per såld enhet, logistikhantering, engagemangsnivå samt själva produktvärdet.

Intäkt per såld enhet: vanligen ganska lågt men typiskt 2-4 euro per produkt. Wc-papper och olika sportunderkläder kan ha bättre marginaler men vanligen krävs det rejält med volym för att det här ska bli till pengar. Hur många föräldrar lyckas t ex sälja 50-100 lådor med kex till vänner och bekanta?

Logistikhantering: den här typen av verksamhet kräver en del logistik i termer av både produkter och pengar. Hur fås pengarna in till lagets konto och hur sker fördelningen av produkter ut? Var förvarar man ett långtradarlass med wc-papper? Allt brukar vanligen lösa sig men det krävs en hel del organiserande för att få det här att fungera.

Engagemangsnivå: som med så mycket annat handlar det här om vilka föräldrar som orkar engagera sig. Finns alltid en del som hellre bara betalar in en summa direkt på konto utan att göra något utöver det här. Har man dessutom flera barn i många olika idrotter och därtill ska det samlas in pengar till lägerskola i skolan så förstår man att engagemanget inte alla gånger räcker till.

Produktvärdet: många av sådana här försäljningsprodukter är sådana som man bra klarar sig utan, men eftersom det går till ett bra ändamål så köper man ändå. I många fall handlar det också om produkter som behövs i vardagen så varför inte då köpa via föreningen om man samtidigt stöder ett gott ändamål, dvs det egna barnets idrottande?

Personligen tror jag att sådana här insamlingskampanjer kommer att fortsätta att existera men jag hoppas det kommer att uppstå alternativ till det här. Det är ändå intressantare att hitta aktiviteter som tar in 50-100 euro per aktivitet istället för att det kommer in 2-4 euro per såld enhet. Eller varför kan man inte uppnå sådant som tar in 5000-10000 euro per aktivitet? Det svåra är dock att ta fram sådana här aktiviteter, men det är det här man borde satsa på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s