Från England till Danmark via Ghana

De flesta fotbollsklubbar som har juniorer har ungefär liknande modeller. Det finns både tävlingsinriktade och mera hobby-betonade lag. Det behövs åtminstone två nivåer för att locka de massor som garanterar en viss intäktsnivå till klubben. Fast sedan finns det de som tänker väldigt annorlunda, som Tom Vernon till exempel.

Han jobbade som talangscout för Manchester United och hans primära verksamhetsområde var Afrika. I något skede tröttnade han på att scouta fram nya spelare till klubbar världen över. Efter någon månad var de kanske sålda vidare till andra klubbar för en vacker slant. Inget bestående med en sådan modell med andra ord. Så vad gjorde han? Ja, han startade sin egen Right to Dream akademi i Ghana. Några år senare köpte han upp klubben FC Nordsjaelland i Danmark. Tanken är att ha ett lag på högsta nivån i Danmark och där hälften av spelarna kommer från Danmark och andra hälften kommer från Ghana. Han menar att det finns en enorm potential i den här kombinationen.

Det är inte många som tar sig mod till att testa sådana här stora idéer inom ramen för någon fotbollsklubb men Tom Vernon tog steget. Undrar var liknande drömmar finns inom de finländska fotbollsklubbarna? Här verkar modellen vara mer den att vi fortsätter väl ett år till med ungefär samma modell men vi försöker göra det lite bättre. Vilket i slutändan troligen leder till det att klubbarna blir mer och mer lik varandra förutom att de kanske verkar på lite skilda regionala marknader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s