Gräsrotsfinansiering är inte för de flesta klubbar

Gräsrotsfinansiering har varit populärt under en längre tid. Tanken med det är att inbjuda allmänheten till att vara med och finansiera något. Ofta gäller det kanske någon ny speciell produkt som ska tas fram men det finns också en del fotbollsklubbar som har försökt sig på det här. I de flesta fall är det ändå något som inte har några förutsättningar att lyckas.

Mesenaatti.me är en finländsk plattform för gräsrotsfinansiering. Det finns många olika kategorier inom vilka man kan samla pengar men idrott är en av dem. Några fotbollsklubbar har även testat på det här. KoiPs, AC Oulu Villan Pojat samt KePS är tre klubbar som haft sina kampanjer på den här plattformen. KePS som spelar på högsta nivån i Finland lyckades bäst men fick ändå bara ihop 7800 euro under sin kampanj.  I utbyte om någon slant lovas man vanligen någon supporterprodukt.

Problemet med de här kampanjerna är att de är av ”tyck-synd-om-mig”-slaget. Dvs man begär pengar för att man ska klara sig ännu ett år, men utlovas inte riktigt något bestående i gengäld. Är man en supporter så är det förstås lite annat, och det är säkerligen till dem man vänder sig i första hand, men övriga tilltalas knappast av sådana här kampanjer. Nej, det krävs nog ett bättre kundtänk för att gräsrotsfinansiering ska lyckas för fotbollsklubbar. Man måste gå utanför det vanliga ”stöd vår klubb”-tänket för att det ska bli en mera bestående intäktskälla. En gräsrotskampanj kan kanske lyckas kring något väldigt specifikt men chansen att få ihop större mängder pengar eller att skapa något mera bestående är nog synnerligen små. Det krävs helt enkelt ett annat slags angreppssätt ifall det ska bli en mera långsiktig lösning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s