Är föräldrar villiga att ändra sina köpvanor för föreningens skull?

Rent traditionellt så går mycket av medelinsamling i fotbollsklubbar ut på att föräldrar säljer olika slags produkter. Ganska ofta handlar det om säsongsvaror av olika slag. Det kan vara blommor, ljus, kex osv. I praktiken betyder det här ofta att föräldrarna både säljer och köper de här varorna, eftersom det är enklast så. Man vill ju inte heller utsätta sina vänner och bekanta för varje försäljningsrunda heller. Alla har ju ändå en viss smärtgräns för det här.

Sponsra.se är en något annorlunda variant på det här. Deras koncept går i enkelhet ut på det att föräldrar som behöver köpa en del återkommande varor gör sina inköp via en specifik plattform, dvs sponsra.se. De föreningar som går med i det här upplägget får själva 15% av det köpta värdet i en varukorg. Den bärande tanken är att föräldrar ändå måste köpa alla de här varorna så varför inte då köpa dem på ett sådant sätt att de även gagnar det egna laget?

Problemet med det här är bara det att föräldrar måste ändra på sina köpvanor för att det här ska fungera. Det blir en ny inköpskanal och det blir lite nya logistiklösningar. De här är sedan aktuella så länge som man har ett barn med i laget. Är föräldrar villiga att ändra sina inköpsvaror för den slant som det här ger till föreningen eller laget? Egen erfarenhet är den att väldigt få är villiga att göra det. Hellre betalar man då någon extra slant direkt till laget mellan varven. Utmaningen kvarstår med andra ord. Ska man få föräldrar att ändra sitt köpbeteende så måste ändringen upplevas som betydande och meningsfull. Annars ids man inte göra det. Den som löser det här problemet har goda förutsättningar att dryga ut sina klubbkassa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s