Vart försvinner klubbens pengar?

Det brukar sägas att ingenting är som förr. Det gäller också lagidrott. Många klagar på att även fotbollen har blivit en dyrare sport, men varför är det så? Vart försvinner alla pengar?

I all sin enkelhet kan man påstå att en fotbollsklubb med juniorverksamhet lägger pengar på tre saker: tränare, planhyror och turneringsavgifter. Föräldrar har blivit mera krävande, de vill få valuta för pengarna och det betyder ofta att det inte duger längre med en pappa- eller mamma-tränare. Det ska vara en avlönad och utbildad tränare och det kostar. Planhyrorna stiger också och många gånger har det att göra med förbättrade träningsmöjligheter vintertid. Föreningen har kanske byggt en övertryckshall så att barnen inte ska behöva träna i snödrivan på den eventuellt uppvärmda utomhusplanen. På sina sätt är även den utvecklingen ett måste ifall fotbollen vill konkurrera med andra idrotter och deras träningsförhållanden vintertid. Träna inomhus i en uppvärmd hall eller stå ute och frysa i regn och rusk? Ja, för de flesta är valet ganska så lätt.

Den tredje stora utgiftsposten är turneringsavgifter. Det blir allt vanligare att lag deltar i turneringar men det kostar. Speciellt ifall man dessutom ska åka utomlands några gånger per år som andra tävlingsinriktade klubbar gör. Det är inte billigt och det leder förstås också till den andra sidan av myntet: egna turneringar. Det klart bästa sättet att samla in pengar till det egna laget eller klubben är genom att arrangera turneringar. Man får dels in deltagaravgifterna och dels in bufféintäkter. Problemet är bara att alla vill ordna turneringar och det blir allt svårare att få ihop ett tillräckligt bra antal med deltagande lag. Även här så likriktas klubbarna allt mera. Man samlar gärna in pengar på samma sätt som alla andra istället för att försöka hitta alternativa finansieringskällor. Inget nytt under solen heller här med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s